Powered By Blogger

niedziela, 19 sierpnia 2012

serca drobiowe z cukinią












1 kg serduszek drobiowych
1 średnia cukinia
2-3 cebule
1 marchewka
1 pietruszka
200 ml śmietany
liść laurowy-4 -5 szt
ziele angielskie 4-6 szt
cynamon- 1 łyżeczka
rozmaryn 1 duża łyżka
łyżka przyprawy do drobiu po myśliwsku
cebulka smażona w kostce 2 szt
kostka rosołowa drobiowa 1 szt
olej


Cukinię umyć , usunąć miąższ , pokroić w cienkie paski,   serca umyć oczyścić, pokroić wzdłuż na połówki, cebule skroić w pół talarki .Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce.  Na rozgrzany olej wrzucić cebulę serca, ziele ang, liście laurowe., dusić ok. pół godz jak najdłużej nie dolewając wody, pozwolić na odparowanie powstałego sosu, dodać cynamon, rozmaryn, kostki ,przyprawę do drobiu  gdy już zgęstnieje i lekko zacznie przywierać do dna ,podlać 1,5-2 szkl wody, dusić kolejne 4-5 min. Dodać cukinię pietruszkę i marchew, gotować 10 min, wlać śmietanę ,wymieszać zagotować, doprawić do smaku wg gustu. Podawać z ziemniakami, kasza, ryżem, makaronem lub pieczywem…    smacznego:))

2 komentarze:

  1. najlepszy gulasz jaki jadłem:) prosty w przygotowaniu i przepyszny- zjedli ze smakiem nawet tacy ,którzy nie jedzą podrobów:)
    genialny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że moja kuchnia komuś smakuje.... dziękuje i zapraszam do dalszego próbowania mojej kuchni..:)

      Usuń