- 1,5 kg płucek cielęcych
- 1 serce
- ozorek
- 3cebule,nać pietruszki i kopru
- 1 kostka rosołowa
- papryka mielona słodka
- owoc jałowca-4 szt
- 3-4 łyżki maki
- 2 łyżki oleju (lub inny tłuszcz)
- kurkuma
- pieprz mielony
- kolendra
- estragon, rozmaryn
- liść laurowy
- sól , przyprawa typu kucharek do dań meksykańskich
Pozostały wywar przelewamy do innego naczynia, a podroby(serce i obrany ze skóry ozór) kroimy w kostke.
Pokrojoną w paski cebulę podsmażamy na złoty kolor dodając,pocięte nacie pietruszki i kopru. Dodajemy płucka, serca i ozorek. Mieszamy.doprawiamy kurkumą(na oko,w/g smaku) Wsypujemy mąkę. Znów mieszamy i po kilku minutach dolewamy wywar pozostały z gotowania.

Kiedy danie jest gotowe, dodajemy śmietanę.( nie koniecznie)
Można też (sprawa gustu), również pod koniec gotowania, dolać pół szklanki wina.Podajemy wg uznania ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz