Powered By Blogger

czwartek, 16 sierpnia 2012

Płucka cielęce z ozorkiem i sercem

  • 1,5 kg płucek cielęcych
  • 1 serce
  • ozorek
  • 3cebule,nać pietruszki i kopru
  • 1 kostka rosołowa
  • papryka mielona słodka
  • owoc jałowca-4 szt
  • 3-4 łyżki maki
  • 2 łyżki oleju (lub inny tłuszcz)
  • kurkuma
  • pieprz mielony
  • kolendra
  • estragon, rozmaryn
  • liść laurowy
  • sól , przyprawa typu kucharek do dań meksykańskich










Płuco kroimy w 2-3 cm kawałki serce i ozorek dokładnie myjemy  Dodajemy kostki rosołowe, liście laurowe owoc jałowca,  Gotujemy do miękkości.
Pozostały wywar przelewamy do innego naczynia, a podroby(serce i obrany ze skóry ozór) kroimy w kostke.
  Pokrojoną w paski cebulę podsmażamy na złoty kolor dodając,pocięte nacie pietruszki i kopru. Dodajemy płucka, serca i ozorek. Mieszamy.doprawiamy kurkumą(na oko,w/g smaku) Wsypujemy mąkę. Znów mieszamy i po kilku minutach dolewamy wywar pozostały z gotowania.
  Dodajemy reszte przypraw ( ja dałam wszystkiego po łyżce). Często mieszając gotujemy do tej pory, aż trochę zgęstnieje.
Kiedy danie jest gotowe, dodajemy śmietanę.( nie koniecznie)
Można też (sprawa gustu), również pod koniec gotowania, dolać pół szklanki wina.Podajemy wg uznania ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz