2 kg
łopatki wieprzowej
1 duża cebula
1 marchewka
1 pietruszka
pasternak
szczypiorek
koperek
1 łyżka (płaska ) kurkumy
2 przyprawy do wieprzowiny
Po pełnej łyżce – cebuli suszonej, estragonu, papryki
czerwonej(mielona słodka) zioła prowansalskie
4 ziarna owocu jałowca
3 kiście laurowe
Oliwa do smażenia (ok. 2-3 łyżki) pieprz maggi –do smaku
Łopatkę umyć, oczyścić, osuszyć – pokroić w kawałki ok. 5-6 cm, cebule pokroić w grubsze
paski pietruszkę, marchew, pasternak – pociąć wg uznania. Warzywa zasmażyć
lekko –odstawić- mięso wymieszać z przyprawami( bez kopru i szczypiorku) smażyć
na małym ogniu do zmiany barwy, uważając by się nie przypaliło, dodać cebulkę z
warzywami dusić ok. 10 min, wlać 0,7
l wody i dusić pod przykryciem 95 min, od czasu do czasu mieszając, po tym
czasie dodać szczypior doprawić do smaku wg gustu…koper dodałam do dekoracji -smacznego..;) ( nie potrzeba „zagęszczać” mąka itp. Gdyż w
trakcie duszenia „odparuje” się nadmiar rzadkiego sosu)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz