Powered By Blogger

wtorek, 28 sierpnia 2012

obiad z "resztek"



Przeważnie każdemu zostaje „coś” z obiadu  - a to jest mój pomysł na obiad z „resztek” poprzedniego dnia …co Wy na to;?

Zostało mi wczoraj ok. 2 litrów rosołu z niedzieli – przecedziłam , marchew z rosołu pocięłam w kawałki, 2 duże cebule starłam na tarce o drobnych oczkach, dodałam garść pociętego kopru, zabieliłam 3 łyżkami śmietany 12 %  ...doprawiłam , podałam z ryżem….






Zostało mi też karkówki w sosie własnym  i ziemniaków  ale za mało by obdzielić domowników… wiec kawałki mięsa pocięłam na mniejsze, dolałam 0,7 l wody, wrzuciłam 1 kostkę mięsną , zagęściłam 2 łyżkami mąki i 3 łyżkami śmietany podałam z placuszkami z ziemniaków...;)

1- 1,05 kg ugotowanych ziemniaków
1 szkl mąki
1 łyżka mąki kartoflanej
1 jajo
1 starta marchew
Koper, szczypiorek
Pieprz  maggi do smaku
Tłuszcz do smażenia






Wszystkie składniki dokładnie wymieszać , smażyć placuszki na złoty kolor, nakładając i formując łyżką( łyżkę zanurzaj w oliwie-ciasto nie będzie do niej przywierać)  z podanej ilości wyszło mi 28 placuszków ;)     można urozmaicić placuszki dodając do ciasta np; groszek, kukurydzę , kiełbase pokrojoną w kostkę lub w/g uznania...   Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz