Powered By Blogger

niedziela, 5 sierpnia 2012

Kurczak z cytryną

Przepis:
2 podwójne piersi z kurczaka
4 - centymetrowy kawałek imbiru
 
2 dymki  
chili, może być w proszku
 3 łyżki sosu sojowego
 łyżka cukru
 łyżka mąki ziemniaczanej
 cytryna
 łyżka oleju sezamowego
 olej do smażenia



Mięso z kurczaka natrzeć 2 łyżkami sosu sojowego, odstawić na 20 minut.
Imbir obrać i cieniutko pokroić. Chili przekroić na pół i usunąć pestki, drobno posiekać lub dodać pół łyżeczki chili w proszku.
Dymki oczyścić i drobno posiekać. Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę.
Przygotować sos: z 1 łyżki sosu sojowego, cukru, soku i skórki z cytryny, oleju sezamowego i szklanki wody.
Kurczaka zrumienić po obu stronach na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Dodać chili, imbir i dymkę.
Smażyć 5 minut na małym ogniu, zalać przygotowanym sosem, dusić około 20 minut pod przykryciem.
Na koniec można, ale nie trzeba zagęścić sos łyżką mąki ziemniaczanej. Podawać z ryżem, sałatą lub innymi warzywami. !!! POLECAM !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz