Powered By Blogger

środa, 8 sierpnia 2012

chłodnik

  • 1 pęczek botwinki
  • l bulionu warzywnego
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 3/4l maślanki
  • pęczek koperku
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 ogórki kiszone
  • ogórek zielony
  • 2 buraki liściaste
  • sok z 1/2 cytryny


  • Najlepiej najpierw założyć rękawiczki żeby nie mieć różowych rąk po zakończeniu pracy.
    Botwinkę kroimy , buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach i razem z botwinką dodajemy do bulionu. Gotujemy w bulionie ok. 30 minut  razem z sokiem z cytryny, żeby nie straciła koloru. Dodajemy pieprz, odstawiamy do wychłodzenia. Ogórki, rzodkiewki kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy, dodajemy do zupy, zalewamy całość maślanką. Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i wszystko doprawiamy do smaku pieprzem, cytryną, ewentualnie kwasem z ogorków kiszonych. Teraz zupę wystarczy dobrze schłodzic w lodówce. podaj sam z jajami na twardo lub wg własnego smaku ,smacznego:)  

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz