Powered By Blogger

poniedziałek, 30 lipca 2012

sałatka z kapusty - na zimę



3 kg białej kapusty
1 kg czerwonej papryki
1 kg cebuli
60 dkg marchwi
2 pęczki natki pietruszki

ZALEWA

2 szkl octu
2 szkl cukru (dla smakoszy słodszych sałatek 2,05 szkl)
1 szkl oliwy-oleju
2 szkl wody
3 łyżeczki pieprzu
3 łyżeczki soli

Kapuste, paprykę, cebulę, marchew-; szatkujemy-  do pokrojonych warzyw dodajemy wszystkie składniki zalewy i natkę pietruszki ,dokładnie wymieszać. Odstawic na 3 godz. Po tym czasie wszystko przełożyć do garnka- gotować 15 min. Gorące wkładamy do słoików, zakręcamy i odkładamy do góry dnem…

 Baw się smakiem.  ;-W części  sałatki zmieniłam smak dodając ; 3 łyżki przyprawy do gyrosa  i 1 łyżeczkę kurkumy.. polecam…;) smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz