Powered By Blogger

piątek, 22 czerwca 2012

Ogórki kiszone małosolne

  • 2kg małych ogórków gruntowych
  • 2 gałązki kopru
  • Kilka ząbków czosnku
  • Chrzan (kawałek korzenia, liście)
  • Kilka liści porzeczki lub wiśni
  • Sól kuchenna, cukier, woda
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie umyj i nakładaj do słoja, przekładając ząbkami czosnku przekrojonymi na pół, koprem, chrzanem i liśćmi porzeczki lub wiśni. Następnie gotujemy 2 litry wody, rozpuszczamy w niej 2 łyżki stołowe soli i 1 cukru. Przestudzoną wodą zalewamy ogórki. Zamykamy słój i odstawiamy go na 3-5 dni w zacienione miejsce. Kiedy zmętnieje woda i ogórki zmienią kolor można spróbować, czy już nabrały odpowiadającego nam smaku i aromatu.(z obu stron obcinam "ogonek" by szybciej się ukisiły ;)  )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz