- 2kg małych ogórków gruntowych
- 2 gałązki kopru
- Kilka ząbków czosnku
- Chrzan (kawałek korzenia, liście)
- Kilka liści porzeczki lub wiśni
- Sól kuchenna, cukier, woda
Ogórki dokładnie umyj i nakładaj do
słoja, przekładając ząbkami czosnku przekrojonymi na pół, koprem,
chrzanem i liśćmi porzeczki lub wiśni. Następnie gotujemy 2 litry wody,
rozpuszczamy w niej 2 łyżki stołowe soli i 1 cukru. Przestudzoną wodą
zalewamy ogórki. Zamykamy słój i odstawiamy go na 3-5 dni w zacienione
miejsce. Kiedy zmętnieje woda i ogórki zmienią kolor można spróbować,
czy już nabrały odpowiadającego nam smaku i aromatu.(z obu stron obcinam "ogonek" by szybciej się ukisiły ;) )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz