Powered By Blogger

poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Wielkanocny Mazurek - prosty

.

  • mąka krupczatka – 30 dag
  • masło – niecała kostka
  • cukier puder – 10 dag
  • żółtka – 3 sztuki
  • laska wanilii
Żółtka ugotować i przetrzeć przez sito. Mąkę przesiać na stół lub stolnicę. Mąkę wymieszać z masłem – najlepiej posiekać razem. Wydłub z laski wanilii czarne ziarenka. Dodaj do masła cukier, żółtka, wanilię i szybko zagnieć kruche ciasto. Zostaw w chłodnym miejscu na pół godziny.
Część ciasta zostaw na brzeżki, resztę rozwałkuj na placek grubości mniej niż centymetra, więcej niż pół. Uformuj wałeczek i oklej ciasto dookoła. Brzeżek posmaruj rozmąconym jajkiem. Wstaw mazurek do gorącego piekarnika i upiecz na złoty kolor.
Wyłóż mazurek nadzieniem – na przykład kajmakiem (skondensowane mleko gotowane w zamkniętej puszce przez trzy godziny, teraz można kupić ugotowane mleko w puszce.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz