Powered By Blogger

sobota, 17 marca 2012

setnik marmurkowy bez pieczenia

Spód:
* 140 g ciasteczek digestive (lub inne w/g uznania)
* 50 g masła
* 50 g czekolady z orzechami laskowymi

Masa:
* 500 g sera do serników - u mnie President
* 100 g fruktozy
* ok. 200 g  jogurtu - użyłam Danone, ale lepszy by był tak jak w przepisie - grecki
* 200 g  śmietanki kremówki
* 3-4 łyżeczki żelatyny - dałam 3, ale mogłoby być więcej
* 100 g  stopionej białej czekolady**
* 100 g  stopionej gorzkiej czekolady


**  co można dodać innego zamiast białej czekolady, aby było białe i MM...?

Użyłam tortownicy o śr. 21 cm.
Pokruszyłam ciastka, dodałam stopione masło, zmieloną czekoladę i orzechy. Wymieszałam i wyłożyłam dno tortownicy pokryte wcześniej alu folią. Wsadziłam do lodówki.
Przygotowałam żelatynę i zostawiłam do ostygnięcia. Ubiłam śmietankę na sztywno.
Do miski włożyłam ser, fruktozę, jogurt i wszystko dokładnie wymieszałam. Dodałam ubitą śmietankę i znów wymieszałam. Żelatynę najpierw dodałam do niewielkiej ilości masy, później wmieszałam w całość.
Masę podzieliłam na 2 części, dodając do każdej inną, wcześniej roztopioną i przestudzoną, czekoladę. Szybko wymieszałam i nakładałam łyżką kupkami na przemian na spód sernika.  Lekko na koniec zamieszałam czubkiem noża po wierzchu, żeby uzyskać marmurkowy wzór, jednak u mnie wyszedł bardziej warstwowy niż marmurkowy;)
Wstawiłam do lodówki na kilka godzin, ale stężał dobrze dopiero na następny dzień.
Czy muszę dodawać, że był baaardzo dobry, lepszy niż ptasie mleczko:)
kuchniasowy.blox.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz