Składniki:
- 750g mąki pszennej
- jedna saszetka suszonych drożdży (7g)
- 450 ml ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 120g oliwek (czarnych i zielonych; bez pestek)
- 2 łyżki oliwy (+ oliwa do wysmarowania blachy i buleczek )
- 4 łyżki świeżych ziół lub jedna łyżka suszonych (ja dałam 2 łyżki suszonych: bazylii, oregano i tymianku; autorka poleca jeszcze rozmaryn, którego ja niestety nie miałam)
Wykonanie:
Oliwki posiekać. W misce wymieszać mąkę, drożdze i sól. Dodać oliwki, zioła i wodę. Wymieszać ciasto (mikserem bądź ręcznie), chwilę zagniatać, do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta. Przykryć je ściereczką i odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ponownie je zagnieść, podzielić na części i formować z nich bułeczki.Układać na blasze wysmarowanej oliwą, w odstępach około 6 cm. Zostawić je na 15 minut, aby odpoczęły. Następnie posmarowaćje oliwą. Piec około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Smacznego :) w miejsce oliwek(nie każdy lubi) można dodać cebulke,kminek albo drobno skrojony i lekko podsmażony boczek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz