Powered By Blogger

wtorek, 14 lutego 2012

róże karnawałowe - bezglutenowe



0,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki mąki ryżowej
0,5 łyżeczki gumy guar albo ksantowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
1/4 szklanki cukru pudru
100g śmietany 18%
2 łyżki Whisky lub octu jabłkowego
1 cukier waniliowy
3 żółtka
1 łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki mieszkamy i zagniatamy. Wykrawamy szklanką, kieliszkiem i słoikiem mniejszym od szklanki koła. Nacinamy je promieniście pięć razy na jeden okręg. Nie dochodząc do środka. Układamy piramidalnie jedno na drugim sklejając białkiem. Smażymy w głębokim oleju odwrócone płatkami do dołu i chwileczkę po przewróceniu. Jeżeli rozwałkujemy ciasto trochę grubiej niż makaron płatki będą się same pięknie układać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz