Powered By Blogger

sobota, 4 lutego 2012

ciasto z brzoskwiniami


BISZKOPT
6 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki przennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
MASA;
2 opakowania galaretki pomarańczowej
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego mleka 1 puszka brzoskwiń(500ml)
PONADTO;
Dodatkowa puszka brzoskwiń
Płatki migdałów
pergamin

Biszkopt;jaja ubić z cukrem do białości, wsypać mąkę przesianą z proszkiem oraz kakao,delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłozonej papierem formy,piec 25min. W temp,180st C

Masa; galaretki rozpuścić w 2 szkl, wrzącej wody,ostudzić ale nie doprowadzając do stężenia.
Chłodną galaretkę ubić mikserem ,następnie dolać mleko- ubijać 2 min. Masę podzielić na 2 części, brzoskwinie odsączyć , pokroić w kostkę ,połączyć z jedną częścią masy.

Ostudzone ciasto przekroić  wzdłuż na 2 płaty, brzoskwinie odsączyć ,pokroić w plastry, na dolny płat biszkopta wyłożyć masę z brzoskwiniami,przykryć  drugim płatem. Na wierzchu rozsmarować  drugą część masy, wyłożyć pokrojone w plastry owoce ,obsypać płatkami migdałowymi. Ciasto przechowywać w lodówce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz