Powered By Blogger

poniedziałek, 2 stycznia 2012

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem


  • CIASTO:
  • mąka pszenna 1,5 szk.
  • jajko 1 szt.
  • masło stopione 1 łyżka
  • woda gorąca ok. ½ szk.
  • sól szczypta
  • FARSZ:
  • ugotowana kasza gryczana 100 g
  • ser tłusty 300 g
  • cebula 1 szt.
  • boczek 50 g
  • sól, pieprz do smaku
  • majeranek 1 łyżeczka
  • masło 1 łyżka



PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: na stolnicę przesiewam mąkę, robię w niej dołek, do którego wbijam jajko. Dodaję sól, wlewam stopione masło i wyrabiam ciasto, dolewając gorącą wodę. Z miękkiego i elastycznego ciasta formuję kulę i zostawiam na stolnicy kilka minut, przykryte lnianą ściereczką, żeby odpoczęło. FARSZ: twaróg rozgniatam widelcem, dodaję ugotowaną kaszę gryczaną i dokładnie mieszam. Boczek kroję w bardzo drobną kostkę i wysmażam na patelni. Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, podsmażam na 1 łyżce masła. Ostudzoną dodaję do farszu wraz z wysmażonym boczkiem. Dodaję przyprawy do smaku i jeszcze raz dokładnie mieszam. Na posypanej mąką stolnicy cienko rozwałkowuję ciasto. Wycinam kółka szklanką i nakładam wcześniej przygotowany farsz, dokładnie zlepiając brzegi. Wrzucam pierogi na osolony wrzątek i gotuję 3 minuty od momentu ich wypłynięcia. Podaję z duszoną na maśle cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz