- CIASTO:
- mąka pszenna 1,5 szk.
- jajko 1 szt.
- masło stopione 1 łyżka
- woda gorąca ok. ½ szk.
- sól szczypta
- FARSZ:
- ugotowana kasza gryczana 100 g
- ser tłusty 300 g
- cebula 1 szt.
- boczek 50 g
- sól, pieprz do smaku
- majeranek 1 łyżeczka
- masło 1 łyżka
CIASTO: na stolnicę przesiewam mąkę, robię w niej dołek, do którego wbijam jajko. Dodaję sól, wlewam stopione masło i wyrabiam ciasto, dolewając gorącą wodę. Z miękkiego i elastycznego ciasta formuję kulę i zostawiam na stolnicy kilka minut, przykryte lnianą ściereczką, żeby odpoczęło. FARSZ: twaróg rozgniatam widelcem, dodaję ugotowaną kaszę gryczaną i dokładnie mieszam. Boczek kroję w bardzo drobną kostkę i wysmażam na patelni. Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, podsmażam na 1 łyżce masła. Ostudzoną dodaję do farszu wraz z wysmażonym boczkiem. Dodaję przyprawy do smaku i jeszcze raz dokładnie mieszam. Na posypanej mąką stolnicy cienko rozwałkowuję ciasto. Wycinam kółka szklanką i nakładam wcześniej przygotowany farsz, dokładnie zlepiając brzegi. Wrzucam pierogi na osolony wrzątek i gotuję 3 minuty od momentu ich wypłynięcia. Podaję z duszoną na maśle cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz