Powered By Blogger

wtorek, 31 stycznia 2012

mini pizze- jarzynowe

2,5 szklanki mąki
   -torebka suszonych drożdży
   -4 łyżki oliwy
   -2 pomidory
   -Mała puszka koncentratu pomidorowego
   -30g mrożonego szpinaku
   -10 dag kukurydzy z puszki
   -cebula
   -pęczek bazylii
   -20 dag sera pleśniowego
   -10dag sera zółtego
   -2 ząbki czosnku
   -tabasco
   -mielona papryka, tymianek, oregano
   -pieprz i sól
                                     
    
Sposób wykonania:
              Przesiać mąkę. Dodać drożdże i szczyptę soli, wymieszać.
Wlać stopniowo szklankę letniej wody. Zagnieść elastyczne ciasto, dodając
pod koniec 2 łyżki oliwy. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na pozostałej oliwie.
Dodać koncentrat pomidorowy, podlać kilkoma łyżkami wody, przyprawić
ziołami, mieloną papryką, tabasco,solą i pieprzem. Gotować na małym
ogniu, aż sos odparuje i lekko zgęstnieje. Ostudzić.
Szpinak rozmrozić, dokładnie odcisnąć całą wodę. Ciasto rozwałkować na
grubość ok. 5-7 mm. Filiżanką lub kubkiem wyciąć małe placki. Środki
placków posmarować sosem pomidorowym. Na warstwie sosu rozłożyć
szpinak przekładając go listkami bazylii. Posypać kukurydzą, przykryć
plasterkami żółtego sera, Obłożyć plasterkami pomidorów. Na koniec
pizze posypać pokruszonym serem pleśniowym. Piec ok. 15 minut w
temp 180st.C.
 składniki na 12 szt, składniku w/g upodobań i smaków......(mięso,szynka,ogórki,...)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz