40 dag mielonej wieprzowiny,
2 jajka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 marchew
1 cebula
1 pęczek kopru
3/4 szklanki bułki tartej.
1 łyżka kurkumy
2 łyżki masła,
pieprz.
Na sos:
1/3 szklanki śmietany,
1/4 szklanki mleka,
1 szklanka bulionu wołowego (może być z kostki),
1/4 łyżeczki sosu sojowego,
1 łyżka mąki,
1 łyżka masła,
sól i pieprz.
Wykonanie:
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na łyżce masła. Mięso łączymy z jajkiem, startą na tarce marchwią, pociętym koprem, kurkumą, śmietaną, wodą i tartą bułką. Doprawiamy pieprzem i dobrze wyrabiamy.
Z masy formujemy nieduże, okrągłe klopsiki, które układamy na oprószonej mąką stolnicy. Kiedy wszystkie są gotowe, rozpuszczamy na patelni resztę masła, wkładamy klopsiki i smażymy na rumiano ze wszystkich stron.
W międzyczasie robimy sos. W rondelku roztapiamy masło. Rozprowadzamy w nim mąkę i - stale mieszając - doprowadzamy do wrzenia. Dolewamy bulion wołowy i śmietankę z mlekiem, a następnie podgrzewamy aż sos wyraźnie zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowym sosem polewamy usmażone klopsiki.
Podajemy z ziemniakami, kaszą ... w/g smaku. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz