Powered By Blogger

piątek, 1 marca 2013

klopsy - trochę inaczej

40 dag mielonej wołowiny,
40 dag mielonej wieprzowiny,
2 jajka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 marchew
1 cebula
1 pęczek kopru
3/4 szklanki bułki tartej.
1 łyżka kurkumy
2 łyżki masła,
pieprz.


Na sos:

1/3 szklanki śmietany,
1/4 szklanki mleka,
1 szklanka bulionu wołowego (może być z kostki),
1/4 łyżeczki sosu sojowego,
1 łyżka mąki,
1 łyżka masła,
sól i pieprz.

Wykonanie:

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na łyżce masła.  Mięso łączymy z jajkiem, startą na tarce marchwią, pociętym koprem, kurkumą, śmietaną, wodą i tartą bułką. Doprawiamy pieprzem i dobrze wyrabiamy.

Z masy formujemy nieduże, okrągłe klopsiki, które układamy na oprószonej mąką stolnicy. Kiedy wszystkie są gotowe, rozpuszczamy na patelni resztę masła, wkładamy klopsiki i smażymy na rumiano ze wszystkich stron.

W międzyczasie robimy sos. W rondelku roztapiamy masło. Rozprowadzamy w nim mąkę i - stale mieszając - doprowadzamy do wrzenia. Dolewamy bulion wołowy i śmietankę z mlekiem, a następnie podgrzewamy aż sos wyraźnie zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowym sosem polewamy usmażone klopsiki.

Podajemy z ziemniakami, kaszą ... w/g smaku. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz