Powered By Blogger

poniedziałek, 9 stycznia 2012

Kurczak w ziołach

pierś z kurczaka
pół szklanki oliwy
1 cytryna
1 łyżka ziół (oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek)
2-3 ząbki czosnku
1 łyzka margaryny
sól, pieprz

Przygotowane mięso pokroić na odpowiednie porcje. Jeden ząbek czosnku posiekać, wymieszać z oliwą, posiekanymi ziołami i sokiem z cytryny. Tak powstałą marynatą natrzeć mięso i wstawić do lodówki na kilka godzin albo na noc. Pozostały czosnek obrać , posiekać i na małym ogniu udusić na margarynie.Mięso kurczaka wyjąć z marynaty i szybko obsmażyć na rozgrzanej oliwie.Dodać czosnek, resztę margaryny i marynaty i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz